6 Mayıs 2019 Pazartesi

Bebekle Tiflis Seyahati , Tiflis'e Neden Gidilir - Neden Gidilmez!









Dövzideki kur artışları malum, insan her kadar uçak firmalarının indirimlerinden faydalanmak istese de ne zamanki ‘satın al’ tuşuna basmak üzere oluyor o zaman iç ses ‘yapma’ diyor.
Bu sebeple rota hep ülkemize göre nispeten daha uygun ( ki artık böyle bir ülke de kalmadı pek ama) ülkelere doğru kayıyor son dönemde.
Peki Tiflis’e neden gidilir, neden gidilmez, özellikle bebekle artıları ve eksileri nelerdir?


Tiflis’e neden gidilir:

-          Yakın ( İstanbul’dan Uçak ile giderken 2 saat dönerken 2 saat 15 dk)
-          Para birimi olan Lari USD ya da EURO ya göre daha avantajlı. 2019 Mayıs kuru ile 1 Lari : 2,10 TL.
-          Yemekleri ve yaşam tarzı ülkemize göre çok farklı değil bu sebeple adaptasyon sorunu olmuyor ( elbette bizden çok daha geride ancak insanlar aynı kafada denilebilir)
-          Kısa zamanda gezilebilir. Sadece Tiflis için 2 gün yeterli ancak daha uzun sürede çevre şehirler de görülebilir.
-          2 günlük bir hafta sonu tatiline bir çok şey sığdırılabilir çünkü her yer birbirine yakın ve ulaşım kolay.
-          Şehir içi ulaşım çok ucuz. ( Her yer 0.5 Lari yani 1 TL)
-          Şehir içi parkları güzel ve beklenti çok yüksek olmayınca insanı mutlu ediyor.
-          Biz Umay ile zorlanıp her katedral, kilise ya da müzesi göremesek de tarih olarak size güzel bir görsel şölen sunan bir kent.



Tiflis’e neden gidilmez:

-          Çok hijyen olduğu söyleyenemez. Düzenli ve yeni nesil hoş mekanları yok değil elbette ancak şehrin genelinde eski ve bakımsız bir hal var.
-          Güzel ve isim yapmış mekanları resmen paraya doymuş ve rezervasyonsuz almıyor. İşin ilginç yanı rezervasyon da öyle 3-5 gün önceden değil çok çok önceden yapılıyor.
-          Çocuk dostu bir şehir değil her yer alt geçit, her yer merdiven! Restaurantlarda da çocuklara pek bayılmıyorlar J Zaten etrafta çocuk yok ilginç bir şekilde.
-          Trafik berbat, hem sağdan hem de soldan araba kullanımı var ve ana caddelerde çok hızlı araba kullanımı var. Alt geçitler bir o kadar bakımsız ve seyrek. Caddelerde karşıdan karşıya geçmek için ışık yok.
-          Gidilmemesi için bir sebep değilse de her yerde bahar ayında gezilesi yazılmış ancak bence bahar çok riskli çünkü bazı günler evden çıkamayacağınız kadar yağmur yağabiliyor.

3 Mart 2019 Pazar

Bebek / Çocukla İstanbul'da Yapılacak Hafta Sonu Aktivitesi Swimlabs Türkiye Yüzme Okulu

  

Günümüz anneleri olarak bir çoğumuz birbirimizden de etkilenerek bebeğimiz için en iyisini yapma gayreti içine girerken bir yandan da farklı arayışlara giriyoruz. Çocuğumu nasıl daha iyi yetiştirebilirim, ona daha çok fayda sağlayan aktiviteler nelerdir, kaliteli vakit geçirmek için neler yapmalı gibi sorular beynimizi kemirirken internet başına geçip Google'a danışıyor ya da takip ettiğimiz sosyal medya hesaplarından etkilenip kendimizi hemen herhangi bir konuda araştırma yaparken buluyoruz.



Umay henüz 17 aylık, yakında 1.5 yaşına girecek. Gerek hamileyken gerekse doğumdan sonra onun adına en çok istediğim şey her zaman hobileri olan bir birey olması. Hobisi olan bireyin daha mutlu olduğu ve hayatta her zaman amaç/hedeflerinin olduğunu düşünmüşümdür hep. Dürüst olmak gerekirse 2.5 yaşına kadar masa başı aktivitelerine dahil edip zaten aşırı uzun olacak olan okul eğitimine hızlı bir giriş yapmasını da istemiyorum. Hal böyle olunca bedenen dahil olabileceği etkinliklerden küçük yaşta en çok seveceğinin suyun da rahatlatıcı etkisinden yola çıkarak yüzme olacağına kanaat getirdim kendimce.

Tüm bu fikirlerle ilk etapta 3 aylıkken Bluuh Baby Spa'yı denemiştik. Görüşlerimi buraya yazmıştım. Sonrasında biraz daha bekleyip daha büyük bir havuzda deneyim kazanmak istedik. Ben de bir instagram hesabında gördüğüm Swimlabs'e gitmeye karar verdim. En kötü deneme dersini alır kayıt olmazdık.



Öncelikle Swimlabs'in tek bir yeri var o da Etiler de Mustafa Kemal Paşa Kültür Merkezi'nin içinde. Yerin ücretsiz otoparkı var ve konumu havuz sonrasında gezmek için de çok uygun ve güzel. Kültür Merkezi sakin ve yine aynı şekilde Swimlabs'in içi de çok sessiz ve sakin. Dersler 30 dk sürüyor. Deneme dersi gittiğimiz dönem olan Mayıs 2018 de 150 TL idi eğer kayıt olursanız bu ders ücretsiz. Kayıtlar ise ebeveynli özel ders, ebeveynli grup dersi, 3 yaştan sonra ise isterseniz ebeveynsiz gruplara dahil olmanıza göre farklı fiyatlandırmalara sahip. Çok genel hatlarıyla mekandan bahsedecek olursam girişte çocukların oynayacağı puzzle, oyuncak gibi aktivitelerin de olduğu bekleme salonu var. Bayanlar ve erkekler için duşların ve lavaboların olduğu tuvaletler bir de 3 ayrı 5-6 metrekarelik havuz. Bu havuzların içinde kameralar var ve performans için gidenler de var. Aynı zamanda bazı derslerde hocalar go pro ile girip eğlenceli görüntüler de elde edebiliyor.

Biz Umay 8 aylıkken deneme dersine girdik. Umay çok uyumlu ve sakindi, dersi bir başka bebekle aldık ve diğer bebek de çok uyumluydu. Farklı bir deneyim olduğuna kanaat getirdik ve 4 haftalık programa dahil olduk. Her hafta ctesi saat 11:30 da dersimiz vardı. Bir defa daha gittik bu kez grubumuzdaki diğer çocuk pek havuza girmek istemedi ve neredeyse havuz bize kaldı denilebilir. Umay'ın ayaklarını çırpıp suyu sevmesini sağlamanın yanı sıra ağzını da hafiften suya sokuyorduk. İkinci ders ilk dersten biraz daha farklı geçti. Sonrasında Umay el- ayak hastalığı geçirdi ve bizim bir sürü tatil planımız oldu. Bizde derslere çok uzun süre ara verdik. 

Aradan tam 6 ay geçti ve biz dün yine derse gittik. Umay bizi de hocayı da şok etti. Çünkü gerçekten inanılmaz bir şekilde ellerini ve ayaklarını çırpmaya başladı. Aşırı neşeli bir şekilde hoca ile tüm hareketleri yaptı, diğer çocuk tesadüfen yine en son beraber ders aldığımız çocuktu ve biz fazlasıyla ara vermemize rağmen Umay bunu hiç hissettirmedi. Kafasını suya sokup çıkardığımızda da, ters şekilde yüzdürdüğümüzde de halinden oldukça hoşnuttu.

Açıkçası 8 aylıkken giderken acaba çok mu gereksiz diye kendimce düşünüp durmuştum. Hocaların söylemi ise o derslerin çocuğun yüzmesini öğrenmekten çok suyu sevdirmek için olduğu yönündeydi. İlerleyen aylarda ise hafızası ile suyu gördüğü zaten el ve ayaklarını çırpacak ve daha uyumlu olacaktı. Gerçekten tam da böyle oldu. Şimdi bizim 1 dersimiz daha kaldı sonrasında 12 haftalık daha kayıt olmayı planlıyoruz. İşin güzel yanı gitmeyeceğinizi önceden haber verdiğiniz sürece hakkınız yanmıyor.

2019 için fiyatlar ebeveynli grup dersinde 4 haftalık 750 TL den başlıyor, 8 haftalık 1375 TL olarak devam ediyor.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bu deneyimi yaşamak ve bilgi almak için :

Swimlabs Yüzme Okulu
212-3517727